Zastosowanie Goździków

Kuchnia
Zastosowanie Goździków
4

Views

Wysuszone pączki kwiatowe drzewa goździkowego służą nam w kuchni jako przyprawa korzenna. Dzięki eugelowi ich smak jest piekący, a zapach charakterystyczny. Jeżeli chcemy, aby nasze święta i ważne uroczystości były wyjątkowe to właśnie goździki nam to zapewnią. Goździki używamy głównie do wypieków, ale rewelacyjnie spiszą się w roli dodatku do konfitur, kompotów i marynat. Chociaż goździk jest mało używaną przyprawą można stosować ją (w małych ilościach) do mięs zwłaszcza dziczyzny i wołowiny, gdyż poprawi ich smak. Najpopularniejszym sposobem użycia goździków jest kompot wigilijny z suszu.
Goździki w medycynie

W medycynie głównie stosowane w Chinach, Indiach i Europie zachodniej. Goździki wykorzystuje się do pozbycia się wzdęć, poprawy trawienia, oraz miejscowo przeciwbólowo, gdy boli nas ząb. Jeżeli jest nam zimno warto od czasu do czasu wlać sobie olej goździkowy do kąpieli. Poprawi to krążenie krwi oraz skutecznie rozgrzeje. W kosmetyce dodawane do perfum, a zawdzięczają to swojemu mocnemu zapachowi. Dzięki właściwością rozgrzewającym występują w składzie maści przeciwbólowych gadżety erotyczne.
Jak przechowywać goździki

Dobre i świeże goździki powinny być tłuste i mięsiste. W Polsce ogólnodostępne. Goździki najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu w szczelnym opakowaniu może to być np. szklany słoiczek. Nie magazynujmy dużej ilości goździków, ponieważ szybko zwietrzeją. Wrzucone do świecy (należy położyć świeże goździki przy knocie świecy lub natrzeć wystający knot olejkiem goździkowym) skutecznie odstrasza latem nieproszonych gości tj. muchy czy komary.
Eugenol, dlaczego jest ważny?

Goździki wraz z imbirem, estragonem i innymi przyprawami uważana jest za jedna z najstarszych na świecie. W Chinach przyprawiano nimi już 300 lat przed naszą erą. Są to zebrane, ususzone pączki goździkowca korzennego. Piekący smak i brązową barwę zawdzięczają odymianiu. Goździki mają intensywny zapach dzięki olejkowi, który zawierają-eugenol.
Goździki w gastronomii

W gastronomii korzennik zastosujemy głównie do słodkich wypieków, ale marynaty, kompoty i konfitury tez nabiorą pełnego smaku i aromatu po dodaniu tej przyprawy. Najlepszym tego przykładem jest świąteczny kompot z suszu, którego intensywny cierpki zapach wypełnia cały dom lub równie świąteczne ciasto piernik, gdzie z każdym kęsem czujemy korzenny smak. Goździki wykorzystywane są również w kosmetyce jako dodatek do rozgrzewających maści stosowanych na bóle reumatyczne. Dolewając kilka kropel olejku goździkowego do kąpieli oczyścimy drogi oddechowe, nasz organizm wyciszy się i uspokoi. Wtarty lub rozgryziony korzennik w bolące dziąsło złagodzi ból i zmniejszy obrzęk. Zawdzięcza to swoim właściwością antyseptycznym. Teraz dobra rada dla fanów cebuli i czosnku.

Odpowiednio zaparzone lub rozgryzione goździki pomogą pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Z domowej apteczki: goździki polecają lekarze podczas biegunki lub wzdęć. Korzennik jest pomocny w walce z cukrzycą typu II ponieważ pobudzają wytwarzanie insuliny. Przyprawy korzenne tj. goździki czy imbir przydatne są w odchudzaniu. Regulują trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, co objawia się nadmiernym poceniem i oddawaniem moczu.

Nasze pozostałe artykuły tematyczne o budownictwie:

Review Overview
User Rating:
0/5
(4 votes)