Trochę statystyki

Kuchnia
Trochę statystyki
2

Views

Najogromniejszym globalnym dostarczycielem kawy jest Brazylia. Kolejne, zaszczytne miejsce zajmuje Kolumbia, której wytwórczość jest wielkości blisko 2/3 fabrykacji Brazylii. Jednak najwięcej kawy (albowiem aż 1/3 kosmopolitycznej wytwórczości) konsumuje się nie we Włoszech, nie we Francji, ale w Stanach Zjednoczonych. Ciekawostką tu jest, że jedynym miejscem w Stanach Zjednoczonych, gdzież pielęgnowana jest kawa są Hawaje.

Kawa uprawiana jest pomiędzy zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Obszary graniczne owego pasa są wysunięte około 23 stopnie na północ i południe od równika. To oczywiście tutaj klimat jest bardzo gorący i nader wilgotny, innymi słowy niezbędne okoliczności do kultywacji tak wrażliwej roślinki jak kawowiec.
Rodzaje uprawianej kawy

W każdym razie na świecie istnieje nad 60 form drew kawowca, to w zasadzie właśnie 2 wykorzystywane są handlowo: jest to Arabica i Robusta. Ziarenka Arabici posiadają niższą zawartość kofeiny i są znacznie lepszej formy aniżeli ziarenka Robusty. Arabica wyrasta na wysokości przekraczających 3000 metrów n.p.m., gdzie chłód jest wielce rzadkim zdarzeniem. Drewna Robusty tymczasem dojrzewają od wysokości od dwóch tysięcy metrów n.p.m. i są mocniej hartowne na różne dolegliwości i suchości niż krzewy Arabici. Bardziej jędrnym drzewem jest Robusta, jaka w jednym sezonie zdoła urodzić gdzieś tak 3kg dojrzałych ziaren kawusi, w czasie gdy żniwa z drzew Arabici okazjonalnie przewyższają 1-1,5 kg.

Nasze pozostałe artykuły tematyczne o budownictwie:

Review Overview
User Rating:
0/5
(2 votes)