Domowy wypiek pieczywa

Kuchnia
Domowy wypiek pieczywa
4

Views

Mimo piekarni na niemal każdym rogu, coraz popularniejsze staje się wypiekanie własnego chleba. Domowe bochenki czy bułki, to nie tylko gwarancja niepowtarzalnego smaku, ale również najwyższej jakości, bo unikamy konserwantów i spulchniaczy. Co więcej, dochodzi satysfakcja z pięknie wypieczonego chleba, a często również przyjemność płynąca z samego pieczenia.
Dla początkujących piekarzy

Przygodę z domowym pieczywem najlepiej zacząć od prostych i sprawdzonych przepisów – w końcu nie chcemy się zrazić już na wstępie. Sięgaj do książek kucharskich, serwisów z przepisami, a najlepiej do blogów kulinarnych. Na tych ostatnich możesz liczyć nie tylko na przetestowane przepisy, ale też sprawdzić jak wychodzą w domowych warunkach, a nie w profesjonalnej kuchni na potrzeby sesji zdjęciowej do książek. Dodatkowo, możesz liczyć na interakcję z blogerem – szybką odpowiedź, jeśli najdą Cię wątpliwości odnośnie przepisu. Zacznij od chlebów na drożdżach i mące pszennej, z którymi praca przypomina obróbkę tradycyjnych ciast drożdżowych. W wyrabianiu bardzo pomocnym może się okazać wielofunkcyjny robot kuchenny. Ostatecznie, jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy posłużyć się automatem do chleba, do którego wystarczy jedynie wsypać składniki i wybrać odpowiedni program.
Wyższy poziom piekarniczego wtajemniczenia

Jeśli posiadasz już pewne doświadczenie w wypieku drożdżowego pieczywa, warto zacząć eksperymentować z bochenkami na zakwasie. W zasadzie najtrudniejszą kwestią jest wyhodowanie zakwasu, ale gdy już go posiadasz, wystarczy regularne dokarmianie, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem pieczywa, którego nie powstydziłaby się najlepsza piekarnia. Na pewno zauważyłeś, że im więcej chleba pieczesz, tym większą masz ochotę na oryginalne połączenia smaków. Chleb na mące mieszanej, bezglutenowy, a może z niespotykanymi dodatkami?

Siemię lniane, otręby, ziarna pszenicy i orzechy to popularne składniki, które wzbogacą smak i walory odżywcze, ale zaszalej i sięgnij po naprawdę oryginalne produkty, takie jak ser pleśniowy, boczek, cebulka, pieczarki, a nawet czekolada, rodzynki czy daktyle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowym pieczywem przygotuj się, że możesz złapać prawdziwego bakcyla, a wtedy nieprędko zajrzysz do najbliższej piekarni – a jeśli już, to tylko po to, aby przekonać się, że domowa piekarnia nie ma sobie równych.

Nasze pozostałe artykuły tematyczne o budownictwie:

Review Overview
User Rating:
0/5
(4 votes)